Borzavár

A község hivatalos honlapja

Lehetőségek a csapadékvíz kezelésében, hasznosításában


Átfogó csapadékvíz-elvezető rendszer rekonstrukció Borzaváron

A kedvezményezett neve: Borzavár Községi Önkormányzat
A projekt címe: Átfogó csapadékvíz-elvezető rendszer rekonstrukció Borzaváron
A szerződött támogatás összege: 50 000 000 Ft
A támogatás mértéke: 100%
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2019. 12. 31.
Projekt azonosító száma: TOP-2.1.3-16-VE1-2017-00006

A projekt tartalmának bemutatása
A fejlesztés és a felhívás céljainak kapcsolódásai

A tervezett beavatkozás olyan környezeti problémák megoldásához járul hozzá, melyek a kedvezőtlen hidrometeorológiai jellemzők miatt helyi vízkárok kialakulását eredményezhetik.

A pályázat során az alábbi tevékenységkategóriákon belüli vállalások történtek meg:

- A) Belterület védelmét szolgáló vízelvezető-hálózat fejlesztése, rekonstrukciója a csapadékvíz-gazdálkodás céljainak figyelembe vételével.
o b) Elválasztott rendszerű csapadékvíz-elvezető hálózat kiépítése, felújítása, fejlesztése, ezen belül: nyílt csapadékvíz elvezető rendszer, illetve belvíz elvezető hálózat építése mederkialakítással, helyreállítással, a műtárgyak átépítésével és helyreállításával együtt, valamint kizárólag indokolt esetben zárt csapadékvíz elvezető rendszer építése (pl. helyhiány miatt annak bemutatásával), felújítása, indokolt esetben vápás vízelvezető út építése. Belterület védelme érdekében a befogadó vízfolyásokon szükséges beavatkozások.
o c) A csapadék hasznosítását/hasznosulását lehetővé tevő olyan részrendszerek kiépítése, amelyek csökkentik az egyesített rendszerű csatornahálózatok és a kapcsolódó szennyvíztisztító telepek csapadékvíz terhelését. (pl.: beszivárgó cella, ideiglenes elöntési területek, esőkert, állandó vízborítású területek, áteresztő szilárd burkolatok, beszivárogtató kavics drének, a lefolyási pálya megszakítása, füvesített árkok).
- C) Belterületet veszélyeztető vízfolyások lokális vízkár elhárítási fejlesztései (belterületen áthúzódó vízfolyások és csatornák, valamint a belterületről elvezetett csapadékvizeket befogadó vízfolyások és belvízelvezető csatornák)
o b) Bel- és külterületen belvíz és csapadékvíz elvezető vízfolyások és főművi csatornák, azok depóniái, műtárgyak, átemelő-telepek felújítása, korszerűsítése méretezés és állapot miatti átépítése, szükség esetén építése; vízmosáskötések építése, felújítása.

A tervezéssel érintett terület bemutatása
Borzavár a Cuha patak vízgyűjtő területén, azon belül a Cuha patak bal parti mellékágának a Borzavári érnek (Csárdavölgyi patak) a vízgyűjtő területén található település.
A község legalacsonyabb tengerszint feletti magassága a Petőfi S. utca D.-i részén található, a befogadóba való csatlakozásnál, ami előtt egyébként az É.- irányból érkező csapadékvizek a hordalék lerakással a legnagyobb problémát okozzák. A településen átvezet a 83106j. Porva bekötő út, az átkelési szakaszon az Alkotmány utcai szakaszon vannak vízelvezetési problémák a Liget utca környékén.
A csapadékvíz elvezető árkok az Önkormányzat kezelésében vannak.
Meglévő állapot bemutatása
A beavatkozással érintett belterületen a csapadékvíz-elvezető rendszer részleges, helyenként rendezetlen. Az utcák mentén a szabályozási szélességtől függően egy-, vagy kétoldali nyílt árokrendszer található, zömében nyílt földárok, helyenként burkolattal ellátva. Műtárgyaik, átereszeik feliszapolódtak, eltömődtek, alapvetően szikkasztó árokként üzemelnek. A belterület egy részén a csapadékvíz elvezetés az útfelületen valósul meg. A belterületi ingatlanok felszíni víz elleni védelme megnyugtatóan jelenleg nem biztosított.

Az Alkotmány utcában kétoldali árok található, két helyi mélyponttal, ahonnan a meglévő medrek már megfelelő állapotban vannak a vízlevezetésre. A kétoldali árok elsősorban a mélypontok környezetében burkolt. Az átereszek nagyrészt felújításra szorulnak, de 15db átépítésre szorul. Az Óvoda felé történő levezetés környezetében hordaléklerakódási problémák vannak.

A Cuha utcában, a Diófa utcától délre kétoldali földárok található, átereszeik változatossága jellemző anyagban és átmérőben egyaránt. A Diófa utcától É-ra, az út K.- i oldalán lévő lakóházak udvarába alkalmanként bejut a csapadékvíz, ennek megszüntetése elengedhetetlen. Az átereszek felújítása, vagy cseréje szintén szükséges.

A Cuha utca tovább vezetése a Petőfi S. u, melynek D.-i részén a már említett hordaléklerakódási problémák fordulnak elő. Ezen a szakaszon a kis lejtés miatt szükséges burkolni az árkot, hogy a hordalék lerakódását megakadályozzuk.

A Diófa és Kossuth utcák közös levezetője a befogadó felé a Kossuth utca 22 hsz. előtt található. A kérdéses áteresz környezetében hordaléklerakás jellemző, ennek megoldása szükséges.

A Béke és Liget utcákban kétoldali árok található, kapubejárók alatt többnyire beton átereszekkel. Az árkok felújítása, valamint az eltömődött átereszek felújítása és a töredezett átereszek cseréje szükséges.

Beavatkozási területek:
- 1. számú: Alkotmány utca
- 2. számú: Liget utca
- 3. számú: Béke utca
- 4. számú: Cuha utca
- 5. számú: Kossuth utca
- 6. számú: Petőfi utca

A tervezett fejlesztés érint gazdasági terület-felhasználású területet. Az Alkotmány utca Porva felőli végén van egy nagy gazdasági terület (mezőgazdasági, állattartó (használaton kívül), gépészeti műhelyekkel.

Galériaképek

Eseménynaptár

<<  Március 2024  >>
 h  k  s  c  p  s  v 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Friss események

Nincs aktuális esemény